2013. január 6., vasárnap

Mi az a tatliszi? Csak tán nem kuglóf az?

Rájöttem, hogy a kedvenc receptjeimet nem kell állandóan keresgélnem, ha ide felteszem, könnyen megtalálhatom. Amikor hirtelen nagyon kellenek, általában fel kell forgatnom a fél konyhát, és vagy megvan, vagy leginkább vagy nincs.

Ezt a receptet vagy 10 éve láttam a Spektrum tv-n, ahol egy néni a sorozat minden részében egy adott ország kajáit ette végig, aztán a végén meg is sütött jellemző sütit. A sorozat címére már sajnos nem emlékszem. Törökországban járva készítette el ezt a joghurtos, citromos kuglófot, aminek akkor leírtam a receptjét, és azóta is rendszeresen sütöm nagy sikerrel. Nem tudom, hogy autentikus-e, de hogy finom az biztos.

Tatliszi, azaz török joghurtos-citromos kuglóf

Hozzávalók a tésztához: 
25 dkg lágy vaj,
1,25 csésze porcukor,
2 citrom finomra reszelt héja,
5 nagy tojás sárgája és felvert habja,
1,25 csésze zsíros joghurt,
2,5 csésze liszt,
2 teáskanál sütőpor,
1/2 teáskanál só

A sziruphoz: 
3/4 csésze víz,
1 csésze cukor,
2 citrom leve


Kivajazok, kilisztezek egy kuglófformát, és előmelegtem  a sütőt 180 fokra, légkeverésen 160-ra. Először a tojások fehérjét szoktam felverni kemény habbá, mert akkor nem kell elmosni a habverőt. Azután habosra keverem a vajat a cukorral és a citromok finomra reszelt héjával. Azután egyenként hozzáverem a tojások sárgáját, majd a joghurtot is. Az összekevert lisztet, sütőport, sót (ezt néha kihagyom) hozzákeverem, majd a keményre vert tojáshabot óvatosan beleforgatom.
Kuglófformába vele, és mehet a sütőbe vagy 50-60 percre.

Közben megcsinálom a szirupot. Nem elhagyható opció, ettől lesz nem tömős, hanem szottyos, és nem túl édes, hanem kellemesen savanykás.
Ősszekeverem a vizet, a cukrot és a korábban lehéjazott két citrom levét. Felforralom, és erősen bugyogtatva főzöm 10 percet, hogy szirupos legyen. Mire megsül a kuglóf, ki is hűl. Amikor kész a kuglóf, ezt a szirupot azonnal még a formában a tetejére (később persze ez lesz az alja) öntöm. Ha nem akarja beszívni, hanem megáll a tetején, kicsit megszurkálom a süti tetejét. Hagyom egy-két órát hűlni. Nem szabad azonnal kifordítani, mert darabokban jön ki. 



Most karácsonykor is ez készült, persze ünnepi díszbe öltöztetve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése